IDBS Blogg | 16 september 2019

Vad i3 betyder för oss - del 4

Vi satte oss ner med Chelsea Hyde, Field Marketing Manager för Nordamerika på IDBS, för att ta reda på vad jag3 för IDBS och vad man kan förvänta sig av framtida evenemang.

 

Vad gör jag3 menar du?

När vi arbetade fram visionen för i3 ville vi att tre saker skulle hända för våra kunder: att de skulle kunna dela med sig av idéer, få insikter och i slutändan innovera tillsammans för att skapa en bättre framtid för vetenskapen.

 

Vad var din vision när du ursprungligen tänkte ut det här evenemanget?

Vi ville att människor skulle kunna koppla upp sig mot varandra och mot vår teknik. Vi ville att människor skulle kunna dela med sig. Dela sina idéer, dela sina erfarenheter, dela sina utmaningar. Vi ville att människor skulle leka, naturligtvis, leka med vår programvara, och vi ville att människor skulle lära sig.

Jag anser att dessa saker har uppnåtts under de senaste två åren och vi vill bygga vidare på den framgång som vi har haft med de kunder som deltog för att göra vår tredje årliga till en ännu större framgång.

 

Vad var det viktigaste att ta med sig från tidigare evenemang?

Det som stod ut mest för mig var att kunderna var bekväma. Kunderna delade med sig av insikter och erfarenheter som de inte får dela med sig av någon annanstans.

Många av dem som deltar i evenemanget arbetar mellan FoU och IT, och de har många problem inom sin organisation när det gäller förändringshantering, internt och externt samarbete och användaranpassning. De har förmodligen inte många personer inom sin organisation som de kan samarbeta med om det här ämnet. De är liksom fast i mitten.

Så vi vill få hit dessa människor och människorna runt omkring dem i deras roll på evenemanget, för att hjälpa dem att bättre förstå att de inte är ensamma, att andra människor kämpar med samma utmaningar och att vi i slutändan är ett samhälle som kan lösa saker tillsammans.

 

Wvad kan deltagarna förvänta sig av 2019 års i3 händelse?

Under 2018 lyckades vi lyfta. Det var så mycket samarbete bland våra deltagare, och vi vill gärna höra mer om vad våra kunder har att säga, vilka utmaningar de står inför, vad de vill ha ut av vår teknik och vad de vill ha ut av oss som partner.

Jag tror att jag3 har varit den plats där detta har tagit form, och vi vill öka det.

 

I din roll har du möjlighet att välja platser för det kommande året. Vad tänker du på när du funderar över nästa plats?

Först och främst vill jag se till att alla våra kunder kan ta sig dit relativt enkelt. Men utöver det vill jag se till att det är en plats där människor kan ha lite kul. År 2017 var vi i Seattle, så vi var faktiskt uppe i molnen när vi diskuterade vårt moln för E-WorkBookvilket var riktigt coolt.

Lokalen dikterar många saker om evenemanget, den är verkligen viktig. Du behöver ett utrymme där människor kan känna sig bekväma och ha kul, men som också är lämpligt för ett affärsmöte, vilket alla dessa saker är.

Dessutom vill vi hitta en plats där kunderna i slutet av dagen, efter att mötena är över, verkligen kan ha roligt och samtala, lära känna varandra och i slutändan få vänner. Det här är en gemenskap som vi försöker bygga upp och få stöd av.

För 2019 hade vi en omröstning med olika alternativ, som vi använde tillsammans med feedback från våra interna IDBS-medarbetare för att bestämma våra platser för året - Nashville och London.

 

Vi ser fram emot att träffa dig på i3 Nashville och London 2019.

Om IDBSKontakta oss

Fler nyheter