IDBS Blogg | 28 augusti 2019

Vad i3 betyder för oss - del 3

Vi satte oss ner med Christian Marcazzo, General Manager på IDBS, för att ta reda på vilka fördelar det finns med att delta i3 är, och hur det passar in i hans vision för IDBS.

Vilka är några av fördelarna för kunderna med att delta i i3 händelse?

i3 är ett forum där våra kunder kan träffas och dela med sig av bästa praxis, dela med sig av sina erfarenheter och lära sig av varandra lika mycket som de lär sig av oss. Och det är verkligen en del av hur vi skapar en gemenskap för våra kunder, inte bara för att känna att det är kunden hos IDBS utan att det finns denna gemenskap av delad praxis, bästa praxis, kunskap och expertis, som vi hoppas ska växa med tiden.

 

Vad är din favoritdel av jobbet?3 händelse?

För mig är paneldiskussionen den bästa delen - att höra våra kunder dela med sig av sina idéer i det forumet, jämföra anteckningar, prata om värde och avkastning på investeringen och vilken typ av påverkan implementeringen av E-WorkBook har haft på deras organisation. Det är en fantastisk möjlighet för mig att lära mig av dem.

 

Hur fungerar i3 event stämmer överens med din vision för IDBS?

En stor del av min vision är att fokusera på kundframgångar och att bygga upp en "community of practice" inom vår kundbas och på vår marknad.

När vi går vidare lägger vi tonvikten på dessa saker, med den stora regionala i3 evenemang, liksom mer fokuserade, lokala evenemang, praxisgemenskaper och digitala forum. Allt detta kommer att vara mycket viktigt för att vi ska kunna bygga upp vår förmåga att hjälpa våra kunder, dela kunskap och skapa samarbetsytor mellan våra kunder, oss själva och våra partners.

Ta reda på mer om årets i3 Dagordning här, eller ta kontakt med oss med vårt team.

Om IDBSKontakta oss

Fler nyheter