IDBS Blogg | 4 juli 2017

Datahantering: Skämtar du med dig själv? (Del två)

I nästan alla aspekter av det moderna livet producerar och konsumerar människor data i en allt snabbare takt.

Men den häpnadsväckande mängd data som genereras och används av en FoU-organisation kräver noggrann hantering och eftertanke. Vår analys kan bara bli så bra som de data vi har som stöd för den. Så, är dina FoU-data så bra som de skulle kunna vara?

I den här bloggserien undersöker vi vad du behöver tänka på när det gäller produktion av FoU-data och hantering av laboratoriedata. I 'Del ett' undersökte vi varför vi inte alltid är så ärliga mot våra organisationer och oss själva som vi borde vara, och hur gratis/billigt inte alltid betyder ekonomiskt effektivt i datahanteringsprocesser. Du kan läsa det här här.

Del två handlar om vikten av att data är synliga och sökbara samt om hur man implementerar ett datahanteringssystem på rätt sätt.

1Personlig överträdelse: dölja ett misstag eller en missgärning

"Jag bestämde mig för att gå i en annan riktning."

Ibland har vi alla vad som verkar vara en bra idé! Vi berättar för alla våra vänner och kan inte vänta med att prova den och visa upp den. Men det fungerar inte. Efter all spänning och allt prat vill vi inte att folk ska veta att det misslyckades, och vi kanske till och med berättar en lögn för att undvika att offentligt erkänna att vi hade fel.

Men det är också sant att framgångsrika idéer ofta kräver att man misslyckas. Att veta vad som inte fungerar är lika värdefullt som att veta vad som fungerar. Om jag inte har tillgång till de data som misslyckades när jag har samma idé som någon tidigare har haft, kan jag upprepa samma misstag - vilket kostar värdefull tid och pengar. Det kan också hindra mig, eller andra, från att hitta en framgångsrik metod genom att lära av tidigare misslyckade försök. "Misslyckanden" kan berätta exakt hur jag ska förbättra mina idéer från första början!

Korrekt implementerade datahanteringssystem ger möjlighet att söka i olika register för att se om personer har genomfört liknande studier. De ger möjlighet att köra rapporter som jämför och trendar datauppsättningar under varierande förhållanden för att ge en utredare tillräckligt med information för att planera nästa steg. Om någon annan hade en idé som misslyckades, skulle du inte vilja veta det? På samma sätt, om någon annan kunde lära sig av dina misslyckanden, skulle du inte vilja dela med dig av det?

Undvikande: fly eller undkomma

"Mitt system fungerar och jag gillar det. Jag behöver inte ändra på något!"

Precis som lögner är en olycklig del av den mänskliga naturen, är det också så att vi undviker förändringar. Vi gillar struktur, rutin och bekantskap. Ofta kanske vi till och med vet att det finns ett bättre alternativ, men tanken på att behöva förändras gör att vi håller fast vid de irriterande undvikande lögnerna snarare än att möta sanningen. Exemplen på detta är oändliga.

Långsamt gav vi upp handskrivna brev för e-post. Så småningom övergick vi från fasta telefoner till mobiltelefoner. Många av oss minns till och med en tid då vi inte tyckte att en smart telefon var en nödvändighet! Jag tror att de flesta av oss kan hålla med om att vi nu är förlorade utan dem.

Att implementera ett nytt datahanteringssystem kan vara som att köpa sin första smarta telefon. Det krävs en del för att navigera rätt, men de flesta blir förvånade över hur enkelt det är att både lägga till innehåll och söka efter det. Att ha tillgång till data snabbt och enkelt gör det lättare att utföra våra jobb, samtidigt som vi får mer tid att fokusera på det som är viktigt - precis som en smart telefon!

Jag skojar inte!

Du kan läsa "Del ett" i vår bloggserie "Datahantering: Skämtar du med dig själv?" bloggserie här.

För att ta reda på hur The E-WorkBook Cloud kan hjälpa dig med dina data- och datahanteringsprocesser, tala med en av våra experter idag.

 

Om IDBSKontakta oss

Fler nyheter