IDBS BlogBeheer van farmaceutische levenscyclus

IDBS Blog | 31 augustus 2023

Beheer farmaceutische levenscyclus digitaliseren voor snellere indiening bij regelgevende instanties

Beheer van farmaceutische levenscyclus

Door David Brick, Senior Directeur Datawetenschap, IDBS

Waarom is farma lifecycle management nodig?

Regelgeving indienen in farma lifecycle management is een evenwichtsoefening voor alle organisaties, vooral omdat regionale regelgevende eisen complexer worden en meer afhankelijk van gegevens.1 Als je een startende organisatie bent, moet je schipperen tussen beperkt kapitaal en krappe tijdlijnen terwijl je wacht op goedkeuring van een medicijn. Als je een volwassen bedrijf bent, ben je op zoek naar een snellere indiening van de volgende nieuwe geneesmiddelenaanvraag (NDA) of biologische licentieaanvraag (BLA). Voeg daar de toenemende complexiteit van nieuwe biologische geneesmiddelen en platforms aan toe en QC-teams staan onder extra druk om uit te zoeken welke gegevens relevant en cruciaal zijn om vast te leggen voor indiening.

In beide gevallen moet de slimme BioPharma-organisatie al vroeg in het goedkeuringsproces rekening houden met deze uitdagingen, adviseert Ken Forman, Senior Director of Product Strategy, IDBS, in een recent artikel. Wereld van geneesmiddelenonderzoek artikel.2 En de sleutel tot dit plan is proactief levenscyclusbeheer in elke fase van het ontdekken, ontwikkelen en op de markt brengen van medicijnen - inclusief de identificatie van kandidaat-medicijnen, klinische tests, productie en activiteiten in de toeleveringsketen. Alle farmaceutische en biotechnologische bedrijven volgen deze standaardcyclus al om geneesmiddelen op de markt te brengen. Een proactieve benadering van levenscyclusbeheer houdt in dat u actief een plan opstelt voor de manier waarop uw bedrijf in de loop van de tijd de digitale EN procesvolwassenheidscurves zal verbeteren. Zonder deze opzettelijke planning lopen bedrijven het risico altijd reactief te zijn, bedolven te worden onder slechte processen die niet kunnen worden opgeschaald en/of systemen te hebben die geen inzichten en antwoorden op zakelijke vragen kunnen bieden.

Een recent artikel in Contractfarmaceutica is het daarmee eens en stelt dat "het niet meer dan logisch is om vanaf het allereerste begin van de levenscyclus van een product rekening te houden met regelgevingsstrategieën. Life science-bedrijven kunnen het risico op afkeuring door regelgevende instanties of onverwachte obstakels voor goedkeuring door regelgevende instanties verkleinen door beheer van de levenscyclus van regelgevende instanties op te nemen in de initiële planning van productontwikkeling".1

Voor veel bedrijven ligt de controle over deze farmaceutische levenscyclusbeheeractiviteiten echter vaak in ongelijksoortige, geïsoleerde delen van een organisatie. Sommige bedrijven besteden deze activiteiten zelfs uit aan contractorganisaties zoals CRO's (Contract Research Organisations) en CDMO's (Contract Development and Manufacturing Organisations). Het gevolg is dat alle gegevens over het beheer van de farmaceutische levenscyclus terechtkomen in ongelijksoortige, geïsoleerde systemen - vaak op papier - wat kan leiden tot problemen met de integriteit van gegevens die een risico kunnen vormen voor het indienen van registraties en uiteindelijke goedkeuringen.

Geïnformeerde leiders in de biowetenschappen begrijpen dat efficiënt beheer van de farmaceutische levenscyclus definieert hoe systemen met elkaar verbonden zijn, ervoor zorgt dat er goede documentatie is over hoe een product is ontwikkeld, de output volgt die in elke ontwikkelingsfase is geproduceerd en ervoor zorgt dat de juiste informatie op het juiste moment wordt gebruikt.

Een digitale workflow en gegevensbackbone kunnen de efficiëntie van de farmaceutische levenscyclus verhogen

Hoewel de industrie het belang erkent van farmaceutisch levenscyclusbeheer voor wettelijke goedkeuring, hebben slechts weinigen de praktijk onder de knie. IDBS constateert dat veel life science organisaties op een bepaald punt in hun lifecycle management nog steeds papier of Excel gebruiken om procesgegevens te controleren. En hoewel sommige bedrijven zichzelf als digitaal kunnen bestempelen omdat ze een verzameling softwaretools hebben, is de weg naar een echt digitaal beheer nog lang. digitale transformatie (ook wel BioPharma 4.0 genoemd) gaat langzaam. Volgens onderzoek van life science consultancy Axendia naar de stand van zaken van digitale transformatie in life sciences productie, ondergaan 43% van de farmaceutische, biotechnologische en medische bedrijven momenteel een digitale transformatie. Respondenten noemen snelheid tot de markt, het mogelijk maken van datagestuurde beslissingen en betere naleving van de regelgeving als enkele van de belangrijkste drijfveren voor deze transformatie.3

Forman is het hiermee eens en stelt: "Het implementeren van een digitale workflow met een gemeenschappelijke gegevensbackbone" voor een goed gedefinieerd farmaceutisch levenscyclusbeheerplan verbetert het inzicht in gegevens gedurende de hele levenscyclus van het product en kan helpen de weg vrij te maken voor snellere goedkeuring door de regelgevende instanties. Veel bedrijven kiezen echter voor wat ze het makkelijkst vinden om gegevens over de farmaceutische levenscyclus vast te leggen: een spreadsheet. Hoewel hij toegeeft dat handmatig ingevoerde gegevens snel relevante informatie vastleggen, kan het ook leiden tot fouten en garandeert het niet dat de gegevens in een context staan die het mogelijk maakt om ze te vergelijken of te analyseren met datasets in andere spreadsheets of digitale systemen. Bovendien moeten de gegevens opnieuw worden geformatteerd voor regelgevende instanties. Hoe meer gegevens, hoe complexer het wordt om kritieke gegevens op een coherente manier samen te voegen, waardoor de indiening langer duurt en de nauwkeurigheid van de indiening in gevaar komt.

De betere optie, zegt Forman, is om een digitale workflow te ontwerpen. Dit is misschien niet direct haalbaar als een deel van uw levenscyclusbeheerproces is uitbesteed aan een CDMO. Maar als zowel u als uw contractpartner een gedeeld belang hebben in het verbeteren van de datakwaliteit en de snelheid van de regelgeving, dan kan een digitale workflow een belangrijk gespreksonderwerp zijn bij nieuwe onderhandelingen over serviceovereenkomsten.

Het ontwerpen van een digitale workflow zal alle pijnpunten in uw farma lifecycle managementproces aan het licht brengen. Bepaal welke van deze gebieden prioriteit hebben en integreer digitale tools om "de samenwerking tussen partners te verbeteren en het beheren en delen van gegevens te stroomlijnen", zegt Forman. Bijvoorbeeld een gecentraliseerde GxP backbone van gegevens kan de integriteit van gegevens verbeteren, gegevensopslag vereenvoudigen en foutgevoelige punten minimaliseren. Deze backbone kan ook het delen van gegevens tussen partners mogelijk maken.

Verbeter uw programma voor procesrobuustheid met een digitale workflow

Het instituut voor onderzoek naar productkwaliteit definieert robuustheid als "het vermogen van een productieproces om de verwachte variabiliteit van grondstoffen, bedrijfsomstandigheden, procesapparatuur, omgevingsomstandigheden en menselijke factoren te verdragen".4 Sommige bedrijven beschouwen dit ten onrechte meer als een post-goedkeuringskwestie, maar in feite moet procesrobuustheid al tijdens de kwalificatie van de procesprestaties en de productie van klinische tests worden toegepast om goedkeuring door de regelgevende instanties te garanderen - of zelfs te versnellen.

Een digitale workflow kan een sleutelrol spelen in een programma voor procesrobuustheid. Een dergelijk systeem kan overschrijdingen van specificatiegrenzen vastleggen en ontbrekende of onnauwkeurige gegevens identificeren. Een monitor-per-uitzondering aanpak kan de "ruis" in waarschuwingen en alarmen eruit filteren zodat de middelen snel op kritieke problemen kunnen worden gericht. Procesrobuustheid vereist vaak ingenieurs met een sterk wiskundig en statistisch inzicht om problematische trends te identificeren. Het uiteindelijke doel is om van reactieve procesbewaking over te stappen op proactieve procesbesturing met behulp van real-time gegevens.

Forman zegt: "Goede gegevens zijn een basisvereiste om te bepalen of processen presteren zoals verwacht. Slordige gegevens zijn een 'menselijke factor' die de robuustheid kunnen verminderen."

Digitale workflows kunnen het delen van gegevens en de overdracht van technologie verbeteren

Het verplaatsen van gegevens van het lab naar de productie vereist een naadloze stroom. Zonder gestandaardiseerd gegevensbeheer en procesdocumentatie kan het delen van gegevens over technologieoverdracht tussen afdelingen een uitdaging worden. Een onderzoek onder 400 farma-professionals gaf aan dat gegevens in silo's het effectief delen van informatie in de farmaceutische levenscyclus belemmeren, inclusief tijdens technologieoverdracht en commerciële productie.3

Zo kunnen digitale workflows de overdracht van technologie binnen het farmaceutische levenscyclusbeheer verbeteren. Volgens Forman: "Met de juiste digitale standaarden voor het effectief delen van gegevens zou de overdracht van technologie zelfs voortdurende verbetering kunnen ondersteunen en leren op verschillende schalen en/of locaties mogelijk maken om de inspanningen voor ontwikkeling en optimalisatie te richten op de gebieden met de grootste impact op de productkwaliteit en -opbrengst."

Er bestaan digitale standaarden, maar om optimaal te profiteren van de overdracht van technologie, moeten farmaceutische bedrijven ze nauwkeuriger maken. ISA-88, een standaard voor batchbesturing, biedt bijvoorbeeld een standaardstructuur, maar geen standaardcode. Daarom kan de implementatie van commerciële ISA-88-conforme systemen op de markt, zoals Manufacturing Execution Systems (MES), variëren, zelfs binnen dezelfde organisatie. Bovendien zijn veel van deze systemen te veel gericht op uitvoering in plaats van op het definiëren van processen, zodat ze niet gemakkelijk een procesgerichte benadering van het beheer van de farma-levenscyclus ondersteunen.

Forman wijst op veelbelovende ISA-88 benaderingen, zoals Batch Markup Language (BatchML) en Business to Manufacturing Markup Language (B2MML), om de overdracht van technologie optimaal te benutten en de uitwisseling van procesgegevens te vergemakkelijken.

Cloudgebaseerde oplossingen verminderen problemen met gegevensintegriteit

Digitale workflows moeten zich in de cloud bevinden om efficiënt en interactief gegevens te kunnen delen. Hoewel er misvattingen bestaan over de veiligheid van cloud-gebaseerde systemen, beweren experts dat cloud-gebaseerde oplossingen juist de uitdagingen op het gebied van data-integriteit verminderen en dat een cloud-datarepository een "enkele bron van waarheid kan zijn waartoe geverifieerde personen eenvoudig en veilig toegang hebben".1

IDBS Polar is een cloudgebaseerd beheerplatform voor de farmaceutische levenscyclus dat een efficiënte procesuitvoering en datacuration mogelijk maakt, wat nodig is om de time-to-market te versnellen. IDBS Polar faciliteert end-to-end levenscyclusbeheer van vroege klinische ontwikkeling tot technologieoverdracht naar wettelijke goedkeuring, terwijl PIMS IDBS breidt deze gegevensruggengraat uit met kritieke productieproces- en kwaliteitsgegevens voor bewaking, onderzoek en analyse.

Belemmeringen voor gedigitaliseerd farmaceutisch levenscyclusbeheer nemen af

Een mogelijk onbedoeld gevolg van de groei van de life science industrie door fusies en overnames is de veelheid aan vocabulaires en schema's die onder één dak worden gebracht. Deze discrepanties hebben invloed op processen en procedures met betrekking tot lifecycle management. Forman schrijft dat "een gebrek aan gemeenschappelijke terminologie voor het benoemen van parameters bijvoorbeeld kan leiden tot verwarring onder procesingenieurs. Maar het kan ook leiden tot ernstigere discrepanties tussen in-proces controlegegevens van twee verschillende locaties die verschillende parameters gebruiken voor kwaliteitsvergelijking. Dit kan leiden tot slechte productvrijgavebeslissingen en zelfs tot FDA 'Form 483' aanschrijvingen rond data-integriteit".

Dus of u nu een startend bedrijf, een CDMO of een Big Pharma-organisatie bent, de redenen om de tijd tot het indienen van regelgevende documenten te verkorten zijn duidelijk. En terwijl u blijft balanceren tussen het beheren van de cashflow, het voldoen aan financiële verwachtingen en het behalen van mijlpalen, en het ontwikkelen van levensreddende geneesmiddelen, kunt u de voordelen overwegen van het veilig delen van gegevens binnen uw levenscyclusnetwerk van partners om de weg naar registratie te optimaliseren.

Forman is zich er terdege van bewust dat een volledig geharmoniseerde en gedigitaliseerde farmaceutische levenscyclus nog ver weg is, maar toch blijft hij optimistisch. En hij heeft wellicht reden om er zo over te denken. Uit een onderzoek in 2022 bleek dat 35% van de respondenten risicoaversie noemde als barrière voor implementatie, vergeleken met het onderzoek in 2021 waarin risicoaversie de belangrijkste barrière was.3 Dus hoewel een digitale transformatie misschien niet gemakkelijk of snel is, zien insiders in de biowetenschappen verandering komen in de manier waarop bedrijven hun farmaceutische levenscyclus beheren op weg naar goedkeuring.

 

Over de auteur

David Brick kopfotoDavid heeft meer dan 30 jaar ervaring in consulting, projectmanagement, datamanagement en datawarehousing voor rapportage- en analysetoepassingen. Meer dan 20 van deze jaren heeft hij besteed aan farmaceutische en biotechnologische productie en procesontwikkeling. Als onderdeel van Skyland Analytics en IDBS is David verantwoordelijk geweest voor gegevensbeheer, connectiviteit en het delen van aspecten van PIMS en technische implementatieprojecten en werkt nu aan oplossingen om gegevens beter te delen tussen procesontwikkeling en productiegroepen. 

Voordat hij bij Skyland Analytics kwam, was David Director Professional Services voor Dassault Systèmes BIOVIA (en haar voorgangers Accelrys en Aegis Analytical), waar hij verantwoordelijk was voor alle implementatieactiviteiten voor de Discoverant® informaticasoftware voor Life Science-fabrikanten, en voor de Nexus-datatoegang en aggregatiecomponenten van het product. Tot zijn klanten behoorden meer dan 50 procesontwikkelings- en productiefaciliteiten wereldwijd.

David heeft zowel een BSc in toegepaste wiskunde met universitaire onderscheiding als een MSc in statistiek van Carnegie Mellon. 

 

Referenties

  1. Kardas, M. (2023). Regelgevingsstrategieën voor geoptimaliseerd beheer van de productlevenscyclus. Contract Pharma. Opgehaald van [https://www.contractpharma.com/contents/view_experts-opinion/2023-03-03/regulatory-strategies-for-optimized-product-lifecycle-management/]
  2. Forman, K. (2023). Snellere indiening bij regelgevende instanties door verbeterd gegevensbeheer. Drug Discovery World. Opgehaald van [https://www.ddw-online.com/quicker-time-to-regulatory-submission-through-improved-digital-data-management-21687-202301/]
  3. Markarian, J. (2023). Een visie op digitale farmaceutische productie. Farmaceutische Technologie. Opgehaald van [https://www.pharmtech.com/view/envisioning-digital-pharma-manufacturing]
  4. PQRI. (2015). Robuustheid van processen. Opgehaald van [https://pqri.org/wp-content/uploads/2015/09/process_robustness_White_Paper-final_draft_of_10_05.pdf]
  5. Rackham, D. (2016). Productlevenscyclusbeheer in de farmaceutische en biotechnologie. Opgehaald van [https://www.linkedin.com/pulse/product-lifecycle-management-pharmaceutical-don-rackham/]
  6. Voorspellende en strategische intelligentie. (2023). Productlevenscyclusbeheer-markt. Opgehaald van [https://www.psmarketresearch.com/market-analysis/product-lifecycle-management-market]

 

Verder lezen

eBook: Digitale strategieën voor de volgende generatie BioPharma

Whitepaper: PharmaIQ en IDBS: BioPharma R&D levenscyclusbeheer verbeteren met BioPharma 4.0

Infographic: Aspen Survey: BioPharma ontwikkeling gegevensbeheer

Bekijk onze Blog sectie voor meer van dit soort dingen

Meer nieuws