IDBS Blog | 4 juli 2017

Gegevensbeheer: Neem je jezelf in de maling? (Deel één)

1Een recent artikel in National Geographic Magazine, Waarom we liegen: de wetenschap achter onze misleidende manieren door Yudhijit Bhattacharjee, onderzoekt hoe en waarom intriges en oneerlijkheid deel uitmaken van wat ons menselijk maakt.

We liegen om allerlei redenen - we willen onszelf graag een beter gevoel geven over ons dieet, "Deze limoenyoghurt is net zo lekker als een stuk taart". We liegen om de gevoelens van anderen te beschermen: "Natuurlijk ben je niet aangekomen, je ziet er geweldig uit!". We liegen ook om een fout te verdoezelen: "Daar had ik niets mee te maken".

Er worden in het artikel ook veel andere soorten leugens genoemd - vermijdingsleugens, altruïstische leugens en kwaadwillige leugens om er maar een paar te noemen. Als we eerlijk nadenken over ons eigen leven, is het gemakkelijk om de vele leugens te zien die we anderen om de meest uiteenlopende redenen vertellen, maar ook, en misschien nog opvallender, de talloze onwaarheden die we onszelf vertellen. Het is een reflexieve, menselijke techniek geworden om met onze werkelijkheid om te gaan, iets wat we sociaal, professioneel en persoonlijk doen, en vaak zonder dat we ons ervan bewust zijn dat we het doen.

We leven in een wereld vol gegevens. Televisieprogramma's slagen of falen op basis van kijkcijfers. Sportfans en pundits verzamelen statistische informatie om de capaciteiten en prestaties van spelers en teams te beoordelen. Gokkers en bookmakers berekenen altijd hun kansen. Couponsnijders berekenen hoeveel geld ze kunnen besparen.

In de wereld van onderzoek en ontwikkeling is de enorme hoeveelheid gegevens enorm. Dus als het aankomt op gegevensbeheer en -kwaliteit, steken we dan weer onze kop in het zand en liegen we tegen onszelf over de effectiviteit van ons systeem? Zijn de gegevens die onze workflow aansturen echt zo goed als ze zouden kunnen zijn?

Economisch voordeel: genieten van de financiële voordelen

"Ja, schat. De kofferbak ligt vol met boodschappentassen, maar ik heb al deze spullen spotgoedkoop op de kop getikt!"

2

We genieten allemaal van een koopje. We voelen ons goed als we een artikel vinden dat veel minder kost dan normaal, maar tegen welke prijs? Hebben we een mindere kwaliteit geaccepteerd, waardoor we het uiteindelijk moeten vervangen? Hebben we gekozen voor een model zonder de toeters en bellen die we op dat moment niet nodig denken te hebben, om er vervolgens achter te komen dat we die voorzieningen later wel nodig hebben? Wat we op dat moment als financieel gewin beschouwden, kan later vaak resulteren in financieel verlies - niet alleen in dollars, maar ook in de tijd die het kost om het product te vinden en te vervangen dat je in eerste instantie hebt gekozen.

Zoals met alles in de moderne maatschappij, zijn er veel opties voor het beheer van R&D-gegevens en sommige van die opties kunnen zelfs gratis zijn. Je kunt dat stemmetje in je hoofd al horen, of misschien zijn het de woorden van je baas of de boekhoudafdeling: "Het is toch helemaal niet nodig om hier geld aan uit te geven?" Onthoud die leugentjes van het moment, er is altijd een reden dat sommige dingen gratis zijn...

Als gegevens op mijn computer worden opgeslagen in een mappenstructuur die voor mij logisch is, is het voor iemand anders onmogelijk om te weten dat de gegevens daar zijn, laat staan dat iemand ernaar kan zoeken en ze kan vinden.

Wat als diezelfde gegevens op mijn computer essentieel zijn voor de analyse die door anderen wordt uitgevoerd? Wat als de gegevens op mijn computer de analyse volledig veranderen? Of nog erger, wat als de analyse afhankelijk is van die gegevens en anderen zonder toegang mijn inspanningen moeten dupliceren en die gegevens zelf moeten verzamelen?

Verspilde tijd en dubbele kosten om hetzelfde resultaat te bereiken. Dit had allemaal voorkomen kunnen worden als ik een tool had gebruikt waarmee mijn team wist dat de gegevens al bestonden en precies wist waar ze te vinden waren.

Zelfimpressie: een positief beeld van onszelf vormen

"Ik heb geen Fitbit nodig om me te vertellen dat ik een calorieverbrandingsmachine ben!"

3We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat we dachten dat we iets heel goed deden, totdat we op de proef werden gesteld. Pas dan komen we erachter dat we onze kop in het zand staken of openlijk tegen onszelf logen over hoe goed we bezig waren.

Het is makkelijk om aan te nemen dat iedereen binnen een organisatie alle benodigde gegevens vastlegt die iemand anders nodig heeft om te begrijpen en interpreteren wat hij of zij heeft gedaan om dat resultaat te produceren. Het is ook makkelijk om aan te nemen dat iedereen de juiste processen heeft gebruikt en de noodzakelijke regels heeft gevolgd. Maar we weten allemaal waar blinde aannames toe leiden op de werkvloer.

Het is niet alleen belangrijk om te weten dat gegevens bestaan en waar je ze kunt vinden. Het is net zo belangrijk om te weten dat de gegevens zijn vastgelegd op een manier die anderen kunnen begrijpen en waarop ze kunnen vertrouwen - de geldigheid kan nooit in twijfel worden getrokken en er kan nooit worden geknoeid met regelgevende normen.

Als de gegevens in het laboratorium ongeldig of moeilijk te begrijpen zijn, kan dit leiden tot dubbel werk, wat de organisatie tijd en geld kost. Maar met de juiste software voor het beheer van laboratoriumgegevens kunnen checks and balances worden ingesteld om ervoor te zorgen dat alle benodigde informatie op de juiste manier wordt vastgelegd en dat gegevens worden geproduceerd volgens vooraf ingestelde bedrijfsregels.

U kunt lezen Deel twee' van onze 'Gegevensbeheer: Neem je jezelf in de maling?' blogreeks hier.

Om uit te vinden hoe The E-WorkBook Cloud kan u helpen met uw R&D-gegevens en labgegevensbeheerprocessen, spreek vandaag nog met een van onze experts.

Over IDBSNeem contact met ons op

Meer nieuws